Alimentele roșii sunt bune pentru inimă: adevăr sau mit?
Alimentația pentru prevenirea bolilor de inimă și întărirea mușchiului cardiac
Consumul de alimente roșii pentru bolile de inimă este un mit. De unde vin miturile? Cineva le inventează.
Culoarea alimentelor roșii se datorează mai multor motive. Nu există nicio substanță în toate alimentele roșii care să fie bună pentru inimă. Diferitele alimente roșii sunt valoroase pentru organism în ansamblu, dar nu sunt clasificate ca fiind exclusiv benefice pentru inimă.
Există recomandări dietetice bazate pe știință pentru prevenirea bolilor cardiovasculare:
Limitați sarea de masă în alimentație pentru pacienții cu boli cardiovasculare preexistente. Pentru prevenție, nu sărați alimentele gătite, nu abuzați de alimente sărate, conserve, produse semipreparate. De regulă, există multă sare în produsele semipreparate și în conservele destinate conservării pe termen lung.
Alimentația trebuie să fie variată și echilibrată, astfel încât organismul să nu formeze carențe de vitamine și minerale. Pentru activitatea inimii, în dieta zilnică trebuie să existe proteine, grăsimi și carbohidrați. Mușchiul cardiac este un țesut al organismului care, ca toate celelalte țesuturi, are nevoie de hrană și de materiale de construcție.
Pentru majoritatea bolilor cronice ale sistemului cardiovascular, se recomandă restricționarea moderată a grăsimilor animale, despre care se știe că conțin colesterol. Nu se recomandă eliminarea completă a grăsimilor animale și vegetarianismul; în cantități rezonabile, grăsimile animale sunt benefice.
Un aport suficient de fibre vegetale se referă la măsuri preventive pentru bolile cardiovasculare și alte boli. 400 de grame de fructe și legume pe zi sunt suficiente.
Potasiul este esențial pentru funcționarea inimii. Alimentele bogate în potasiu sunt bune pentru inimă: ciuperci albe uscate, fructe uscate, soia, tărâțe de grâu, banane, nuci, ierburi.
Printre alimentele benefice pentru sistemul vascular se numără acizii grași polinesaturați omega-3, al căror efect pozitiv în prevenirea și tratamentul aterosclerozei a fost dovedit de studii ample. Acizii grași esențiali omega-3 – eicosopentenoic și doykozohexaenoic – sunt conținuți în pește, din care sunt deosebit de bogați peștii grași (ton, somon, sardine).
Mușchiul cardiac este un țesut muscular striat transversal ale cărui celule conțin mioglobină. Funcția mioglobinei este de a crea o rezervă de oxigen în celula musculară pentru funcționarea sa continuă. Mioglobina este o moleculă proteică, dar conține o moleculă de fier. Pentru organism în ansamblu și pentru mușchiul cardiac în special, sunt utile alimentele care conțin fier: pui, carne de porc, ficat de vită, susan, alge marine, fructe de mare.
Literatura de specialitate descrie un paradox francez: efectul pozitiv al vinului roșu sec în doze mici în prevenirea bolilor cardiovasculare. În acest sens, aditivul alimentar organic resveratrol a devenit popular. Nu au fost obținute studii convingătoare privind beneficiile resveratrolului. Consumul de doze mici (150 ml) de vin roșu sec de 1-2 ori pe săptămână poate fi considerat un obicei sănătos, dar nu se recomandă abuzul de alcool, iar calitatea vinului trebuie atent monitorizată.
Nu există studii convingătoare privind efectele pozitive ale coenzimei Q-10, dar au fost descrise beneficii probabile. Este un antioxidant natural care se găsește în ficatul de vită, de inimă și de porc.